De duurzame vervuiler?

 

30 mei 2012

‘Maar zij doen het ook niet!’ Een vaak gehoord argument als het gaat om het niet opleggen van duurzame normen aan bedrijven. Vaak net wat anders geformuleerd, maar het argument is in de kern hetzelfde: wij kunnen in Nederland geen strenge duurzaamheidsnormen hanteren, want dan concurreren we onszelf uit de markt. Het is een argument dat verlammend werkt en ervoor zorgt dat de verduurzaming van het bedrijfsleven maar mondjesmaat vordert.
De oplossing ligt er volgens de stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie in om van duurzaamheid een concurrentievoordeel te maken. Dat bereik je door niet alleen de vervuiler te laten betalen, maar ook een bedrijf dat duurzaam produceert te belonen. Vervuiler en duurzame producent zijn in het model van Nederland Krijgt Nieuwe Energie niet twee verschillende spelers, maar een en hetzelfde bedrijf!
In de workshop ‘De vervuiler betaalt’ introduceerden ze dit model. Hierin worden bedrijven belast voor de vervuiling die ze veroorzaken, maar krijgen tegelijkertijd een subsidie krijgen voor hun afzet. Deze subsidie wordt hoger naarmate het bedrijf duurzamere producten aflevert. Om de kosten voor deze subsidie niet uit de pan te laten rijzen, hangt de hoogte van de subsidie af van de gemiddelde prestaties op het gebied van duurzaam produceren. Je moet als bedrijf dus steeds duurzamer gaan produceren om een zelfde bedrag aan subsidie te ontvangen.
Door de subsidie wordt het verschil in inkomsten met landen waar minder strenge duurzaamheidsnormen gelden, ondervangen. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Het zorgt er ook voor dat we kostbare werkgelegenheid in Nederland houden en de druk op bedrijven om duurzaam te produceren hoog kunnen houden. Een veelbelovende oplossing dus voor het ‘vermarkten’ van duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Blogs

Archief
Peter Bakker: “Bedrijfsleven belangrijkste factor voor verandering”
Door Merijn van Nuland “In feite eten we onszelf op.... lees meer
Duurzaamheid op je bord
Een betere wereld begint met een broodje sprinkhaan. Wel eerst... lees meer
De duurzame vervuiler?
‘Maar zij doen het ook niet!’ Een vaak gehoord argument... lees meer

Video

promo-rioaandemaas

In samenwerking met:

In samenwerking met: