Duurzaamheid op je bord

 

30 mei 2012

Een betere wereld begint met een broodje sprinkhaan. Wel eerst even lekker marineren en goed bakken maar dan zijn ze ook niet te versmaden. Heerlijk zacht van binnen met een krokant korstje. Mocht dit u niet aantrekkelijk in de oren klinken dan wacht u waarschijnlijk een zware toekomst want vandaag werd nogmaals duidelijk dat we ons voedselpatroon drastisch zullen moeten veranderen om de planeet leefbaar te houden.

Want de wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Voor het voedsel dat een Nederlander op een dag gebruikt is 3000 tot 5000 liter water nodig. En van al dat eten wordt dan ook nog eens 6 procent weggegooid. Dat is niet alleen slecht voor het milieu het kost ons ook nog eens 2,3 miljard euro per jaar. Dit soort verspilling kan gemakkelijk tegengegaan worden door bewuster boodschappen te doen en minder snel spullen weg te gooien. Zo kregen we vandaag op Rio aan de Maas groentesoep van oude groenten.

Voedselverspilling tegengaan is een belangrijke stap in de goede richting maar helaas bij lange na niet voldoende. Radicale verandering is nodig om iedereen te kunnen blijven voeden. Bijvoorbeeld door insecten te gaan eten, die hebben veel minder voedsel en water nodig dan ‘gewoon’ vlees en zijn net zo voedzaam. Studenten van de Rijn IJssel Vakschool uit Wageningen gaven vandaag al een voorproefje van de mogelijkheden en bereidden quiche, wraps, bonbons en zelfs lollies met meelwormen. Echt gemakkelijk was dat niet. Meelwormen zijn weliswaar een uitstekende vleesvervanger als het op calorieën aankomt maar ze smaken eigenlijk nergens naar. Gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel, een enthousiaste bezoeker na een hap quiche: “Als je het niet weet proef je er niks van!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Blogs

Archief
Peter Bakker: “Bedrijfsleven belangrijkste factor voor verandering”
Door Merijn van Nuland “In feite eten we onszelf op.... lees meer
Duurzaamheid op je bord
Een betere wereld begint met een broodje sprinkhaan. Wel eerst... lees meer
De duurzame vervuiler?
‘Maar zij doen het ook niet!’ Een vaak gehoord argument... lees meer

Video

promo-rioaandemaas

In samenwerking met:

In samenwerking met: