Peter Bakker: “Bedrijfsleven belangrijkste factor voor verandering”

 

30 mei 2012

Door Merijn van Nuland

“In feite eten we onszelf op. Want we gebruiken de aarde te intensief. En omdat we geen tweede aarde hebben, mogen we het absoluut niet verpesten.” Peter Bakker, de voorzitter van de World Business Council on Sustainable Development (WBCSD), windt er geen doekjes om. Volgens de topman is het bedrijfsleven de weg naar een betere wereld: “Als we het systeem duurzamer willen maken, moet het business driven zijn. Het bedrijfsleven is de belangrijkste factor voor verandering.”

In 2050 zullen er meer dan negen miljard mensen zijn die een enkele aardbol moeten delen. Sanitatie, gezondheidszorg en schoon drinkwater moeten voor allen gevonden worden. “We hebben Greenpeace nodig om tegen ons te schreeuwen als dingen misgaan. Maar we hebben de markt nodig voor fundamentele verandering. Noem het duurzaam kapitalisme.”

Tegelijkertijd beseft Bakker dat er nieuwe regels en richtlijnen nodig zijn waarbinnen deze bedrijven opereren. Want het bedrijfsleven is niet objectief genoeg om eigen regels voor duurzaamheid op te stellen. Vandaar dat de overheid de kaders moet stellen. Organisaties als het Wereld Natuurfonds, die ‘dichtbij de bedrijven staan, zonder de doelen uit het ook te verliezen,’ kunnen hierbij assisteren.

Bovendien is de economie veel teveel gefocust op alsmaar meer en meer. “Alle economische theorieën zijn gebaseerd op groei.” Er moeten volgens Bakker oplossingen gevonden worden die een gezonde economie kunnen bewerkstelligen, die niet afhankelijk zijn van groei.

Uiteindelijk zullen het volgens Bakker de accountants zijn die de wereld gaan redden. Zij verzamelen de data en schrijven de rapporten waarop bedrijven worden afgerekend. Als de niet-financiële output, zoals milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen, kan worden doorberekend in het jaarverslag, kan de aandeelhouder beter bepalen hoe een bepaald bedrijf in brede zin presteert. Klinkt dat futuristisch? Schoenenfabrikant Puma is er al mee bezig. Al staat het natuurlijk nog in de kinderschoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Blogs

Archief
Peter Bakker: “Bedrijfsleven belangrijkste factor voor verandering”
Door Merijn van Nuland “In feite eten we onszelf op.... lees meer
Duurzaamheid op je bord
Een betere wereld begint met een broodje sprinkhaan. Wel eerst... lees meer
De duurzame vervuiler?
‘Maar zij doen het ook niet!’ Een vaak gehoord argument... lees meer

Video

promo-rioaandemaas

In samenwerking met:

In samenwerking met: