robbert-dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf (1960) is sinds 1 mei 2008 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Daarnaast is hij universiteitshoogleraar aan de UvA.

Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Na een onderbreking van enkele jaren, waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij in 1989 in Utrecht cum laude. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. In 1992 verruilde hij Princeton voor Amsterdam, waar hij aan de UvA de leerstoel mathematische fysica bezette.

Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2003 de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dijkgraaf heeft vele internationale wetenschappelijke posities bekleedt.

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Veel van deze stukken zijn gebundeld in Blikwisselingen (Uitgeverij Bert Bakker, 2008). Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan.